Power Point: Zašto (ni)je učinkovit u obrazovanju?

U posljednjih deset godina, korištenje tehnologije u učionicama je postalo sveprisutno. Nekoć popularnu ploču, zamijenili su projektori i Power Point prezentacije. Iako razvoj tehnologije sa sobom nosi niz prednosti, važan je način na koji se ista koristi. Pa tako i šarene Power Point prezentacije s desecima „bullet pointova“ imaju svoje nedostatke.

Ova praksa postala je uobičajena među brojnim nastavnicima, koji Power Point koriste bez pogovora i promišljanju o promjeni. Složit ćemo se, ovakav oblik nastave je vizualno privlačan, no ipak jednostran. Power Point prezentacija ne potiče kreativno mišljenje, niti ostavlja prostora za stvaranje dubljeg shvaćanja gradiva. Posebice, ako se ista prezentira u mračnoj učionici.

Umjesto aktivne rasprave i analize, učenici samo bilježe informacije sa slajdova. Osim vizualnog dijela, čini se da se nastava nije posebno pomaknula naspram pisanja po ploči.  Isto tako, korištenje Power Pointa u potpunom mraku negativno utječe na učenje i zdravlje očiju učenika.

No, poanta nije u povratku na metode učenja, kakve su bile stoljeće prije. Umjesto da se potpuno odreknu tehnologije, nastavnici bi trebali prilagoditi način njenog korištenja. Cilj je stvarati interaktivne prezentacije koje potiču kritičko razmišljanje i rješavanje problema. Razvijanje vještina i razumijevanje naučenog je ono što se treba poticati, a ne jednostrano prenositi informacije.

Tehnologija može biti vrijedan alat, ali samo ako se koristi kako spada. U Nobuli smo itekako svjesni važnosti interaktivnog učenja. S ciljem da nastavnicima olakšamo kreiranje navedenog, kao i učenicima omogućimo dinamično, zabavno, ali i učinkovito učenje, stvorili smo Nobula Case Creator. Sadržajni dio uključuje edukativne materijale kroz različite oblike multimedije, a zahvaljujući elementima gamifikacije, učenje postaje zabavno i učinkovito.

Isprobajte kako funkcionira na našem slučaju o Rimu.

Nobula NextGen EU
adresa

ZICER, Avenija Dubrovnik 15, paviljon 12

telefon

+385 98 877 827