Studija slučaja- neophodan oblik učenja

Nobula Case inovativna je aplikacija koja korisnika stavlja u aktivan položaj tijekom korištenja. Zbog toga je sasvim logično da smo se fokusirali na edukaciju učenika, studenata, polaznika tečaja itd.

Učenje postaje zabavno, a korisnik stječe vrijedna znanja i vještine. Zvuči idealno, zar ne?

U medicini, učenje bazirano na studijama slučaja  (eng. Case Based Learning – CBL) nije novost. Ova metoda koristi se još od 1912. godine, s čime je počeo dr. James Lorrain Smith dok je podučavao patologiju na Sveučilištu u Edinburghu. Doduše, funkcionalnosti nisu ni približne kakve Nobula ima, ali ideja je tu!

Kao neke od prednosti CBL-a u zdravstvu, autori članka o stomatološkom obrazovanju u Turskoj naveli su “poticanje samousmjerenog učenja, rješavanja problema i zaključivanja te omogućavanje studentima usredotočiti se na složenost kliničke skrbi”. Pored toga, zamijećeno je da CBL potiče aktivno učenje i u konačnici dovodi do produktivnijeg ishoda.

Svjetski poznata metoda

Moderna definicija učenja temeljenog na studijama slučaja u medicini navodi da je to oblik učenja koji uključuje “klinički slučaj ili pitanje koje treba riješiti i skup ciljeva učenja s mjerljivim ishodom. Slijedom toga, neke, ali ne sve informacije su prezentirane prije ili tijekom učenja. A neke su otkrivene tijekom rješavanja problema ili odgovaranja na pitanja.

Za studente medicine, CBL obično započinje time da čitaju simptome pacijenta koji je u fokusu studije te odlučuju što ga moraju upitati kako bi utvrdili dijagnozu te plan liječenja.

Da je CBL relevantan alat svjedoči činjenica da se koristi u cijelom svijetu što je vidljivo iz pretraživanja stručnih članaka na tu temu. Pregledom svjetske literature, dolazi se do zaključka da je prilikom učenja baziranog na studijama slučaja očigledno nekoliko konstanti. Jedna od tih je da uključuje slučaj koji učenike stimulira na učenje. Koriste se simulacije stvarnih događaja što je za studente medicine idealna priprema za ono što ih očekuje tijekom prakse. Obično se radi u grupi, a studenti prolaskom kroz jedan ili više scenarija trebaju doći do konačnog rješenja. Do tog ishoda mogu doći samostalno ili pod mentorstvom.

Učenje na dubljoj razini

Ovaj alat za učenje, korisnicima pomaže da stvore presonaliziran pristup i razumiju što je važno doznati od pacijenta za pružanje adekvatne zdravstvene pomoći. Govoreći o medicini, jasno je da CBL potiče na učenje na dubljoj razini, poboljšava kliničko znanje i vještine. Ono što je u zdravstvu vrlo važno, a učenje bazirano na studiji slučaja pruža, je znanje koje stječu po pitanju odnosa prema pacijentima.

Stavljajući pacijenta u fokus, korisnici CBL-a stječu napredno znanje i vještine, što ovu metodu čini neophodnom za područje zdravstva. Učenje temeljeno na studijama slučaja uspješno povezuje teoriju s praksom, praktičan je i učinkovit način poučavanja, a Nobula Case Creator kroz gamifikaciju pruža sve navedeno!

Kako to izgleda pogledajte na primjeru slučaja Dedalovog tima za edukaciju opće javnostiDijabetes u ordinaciji liječnika obiteljske medicine.

Nobula NextGen EU
adresa

ZICER, Avenija Dubrovnik 15, paviljon 12

telefon

+385 98 877 827